nslookup
"Name Server Lookup" anlamına gelen nslookup, BIND paketleri içerisinde en eskilerindendir. Bir dönem Internet Systems Consortium (ISC) nslookup'ın kullanımını kaldırmayı planlasa da (deprecate) 2004'te bu kararlarından vazgeçmiştir ve geliştirmeye devam etmiştir.
Bugün nslookup ile yapabileceğiniz her şeyi ve daha fazlasını dig ile gerçekleştirebilirsiniz, bu yüzden dig kullanımını tavsiye ederiz. ISC'nin nslookup desteğini kaldırıp dig kullanımına teşvik etme kararı, dig'in isim çözümlemede işletim sistemi kaynaklarına göre davranmasına, nslookup'ın ise bu işi kendi içinde halletmesine bağlanıyordu. İlerleyen versiyonlarda nslookup'ın bu bağımlılığını kaldırdılar.
Her ne kadar dig kullanımını tavsiye etsek de, bağlandığınız bazı sistemlerde dig bulunmayabilir, nslookup kullanmanız gerekebilir. Bu sebeple burada temel kullanımını göreceğiz.
Interactive Mode
nslookup iki türlü kullanılabilir, birisi etkileşimli (interactive) modudur, diğeri de etileşimsiz (non-interactive) modudur.
nslookup programını parametresiz çalıştırdığınızda, etkileşimli modda başlar. Ardından sorgunuzu belirtebilirsiniz. Programdan çıkmak için exit
kuomutunu kullanabilir, veya CTRL+D
kısayolunu kullanabilirsiniz.
Etkileşimli mod bir sistem yöneticisi için çok pratik olmadığından pek kullanılmaz. Örneğin yazdığınız scriptlerin zaman zaman çıktıları çözümlemesi gerekebilir, bu tip durumlar için etkileşimsiz mod kullanılmalıdır.
Non-Interactive Mode
Yukarıdaki sorgunun aynısını terminalden şu şekile yapabilirdik.
A kaydı dışında bir sorgu yapmak istiyorsak, -query
, -type
, -q
veya -ty
parametresiyle belirtebiliriz.
Bütün NS kayıtlarına erişmek için, dig
'de olduğu gibi tip olara ANY kullanabiliriz.
Sorgulanacak DNS Sunucusunu Belirtmek
Özellikle bir DNS sunucusu tanımlamak istiyorsak, parametre olarak bu bilgiyi de vermemiz gerekir. dig
'de @ ile başlayan argümana karşılık gelmektedir.
Port Belirtme
Standart 53 portu dışında bir port kullanmak istersek, -port
parametresiyle tanımlayabiliriz.
Reverse DNS
nslookup, parametre olarak IP adresi aldığında, rDNS sorgusu yapar.
Last updated